Pikavippikielto pohdinnassa

6.3.2012 eduskunnassa puitiin Kokoomuksen kaavailemaa lakialoitetta pikavippien rajoittamisesta tai vaihtoehtoisesti jopa täydestä kieltämisestä. Pikavippikielto sai kansanedustajien keskuudessa suosiota, mutta joukkoon mahtui myös jokunen asiaan oikeasti paneutunut henkilö. Perussuomalaisten Olli Immonen piti vakuuttavan puheenvuoron pikavippien puolesta. Puheessaan Immonen painotti, että Suomesta ei pitäisi rakentaa kieltoihin ja holhoukseen perustuvaa yhteiskuntaa, sillä se ei ole ennenkään toiminut.

"Pienlainat edustavat vain puolta prosenttia kaikista suomalaisten kulutusluotoista. On myös hyvä tietää, että suurin osa pienlaina-anomuksista tehdään arkipäivisin, ei öisin tai viikonloppuisin. Suomen Asiakastiedolta saatujen tilastojen mukaan sekä vuonna 2010 että vuonna 2011 vain 0,9% kaikista maksuhäiriömerkinnöistä johtui pienlainoista ja vastaavasti 99,1% ensisijaisesti muista luotoista tai laskuista kuin pienlainoista." - Olli Immonen

Lähde: Uusi Suomi, lue koko juttu täältä.

Pikavippi vuonna 2012

Kuten Immosen puheesta sai hyvin ilmaistua, ei pikavippien nykytila ole niin mustavalkoinen kuin Kokoomuksen lakiehdotusta ajava Sampsa Kataja on antanut olettaa. Tottakai on tärkeää, että pikavippiyritykset eivät pysty hyödyntämään vallitsevaa lakia niin, että yksittäinen lainanottaja kärsii siitä kohtuuttomasti koronkiskonnan muodossa. Tosiasia on kuitenkin myös se, että huomattavan moni suomalainen kaipaa pientä helpotusta arjen yllättäviin kuluihin. Ilman pikavippifirmoja kyseinen henkilö voisi pahimmillaan joutua turvautumaan pankkilainaan, jonka muutaman viikon pituisen laina-ajan käsittelykulut nousevat taivaisiin vaikka itse vuosikorko olisikin kohtuullinen. Vaihtoehtoisesti henkilö voisi ottaa halvan pikavipin ja maksaa tämän pois seuraavasta palkasta. Tällöin henkilö säästyy kalliilta ja aikaa vieviltä lainakäsittelyiltä, eikä maksa pikavipistään kuluja kuin murto-osan pankkilainaan verrattuna.

Oikeusministeriön työryhmä työstää ehdotusta ja esittelee virallisen lakiehdotuksen ensi syksynä. Tämän jälkeen päätetään otetaanko ehdotusta viralliseen käsittelyyn. Jokatapauksessa tässä vaiheessa on aivan liian aikaista vielä mennä kuuluttamaan tulevaa lakia pikavippikiellon puolesta, sillä asia on vasta aivan alkusuoralla. Jos asiasta päätetään laki, se tuskin kieltää pikavippejä kokonaan, ennemmin asettaa järkeviä rajoituksia pikavippifirmoille. Tämä koko prosessi tulee viemään erittäin todennäköisesti vielä ainakin vuoden, joten tällä hetkellä ei ole mitään syytä pelätä menettävänsä mahdollisuuden ottaa pikavippejä.

Kommentoi sosiaalisessa mediassa